8 Temmuz 2009 Çarşamba

ALAPLI












ALAPLI’NIN SUNUMU
Alaplı ,ZONGULDAK ili’nin şirin bir ilçesidir. Mariandy’lerin ülkesindeki bu yerleşme yeri, Karadeniz’deki konumu nedeni ile önemini korumuştur. Bir zaman’lar Tiranlar tarafından idare edilen liman şehri, Cumhuriyet’le tanışan ilk Karadeniz şehirlerindendir.

İlk ve Ortaçağdaki tarihi geçmişi Batılı araştırıcıların geçen asırdan beri ilgi alanı olmuştur. Daha çok eski eserlerin araştırıldığı ve toplandığı eserler ALAPLI’nın tarihini ortaya koymaktadır.

Kömür madenin keşfi ile yükselen ZONGULDAK yarışı kaybettiler. 1920 de, yeni teşkil edilen livanın kaza ve nahiyesi oldular. Orhan dağlarından Alaplı vadisinin ve çayının görünüşü, yanıbaşındaki deniz ile tam bir uyum sağlıyordu . Alaplı’nın bulutların üzerinden görünüşü görülmeye değer bir manzaradır.

ALAPLI’NIN TARİHİ VE COĞRAFYASI
Alaplı, bir iç deniz görünümünde olan karadeniz’in güney’inde, (Batı Karadeniz Bölgesinde, ZONGULDAK sınırları içinde bulunmaktadır.)
Tarih içinde geçirdiği bazı coğrafi değişiklikler, diğer yerlerde olduğu gibi ALAPLI için de geçerlidir. İşaret edildiği gibi Karadeniz kıyısındadır. Buraya karışan Akarsu kenarında kurulmuştur. Karadeniz, Grekçe; Pontos Eukinos, Latince Pontus Euxinus adını taşımaktadır.

Türk döneminde Bahr-ı siyah veya şimdi kullanılan şekli ile Karadeniz Diye isimlendirilmiştir. Rus ve Bulgarcada Çernoye More, Romence’de Marea Neagra’dır.
Osmanlı kaynaklarında kıyılara Sevahil-i Bahr-ı Siyah, sahil-i Bahr-ı siyah bazı belgelerde ise Kıyı, çoğu defa Yalı diye geçmektedir. ALAPLI Yöresinde, Karadeniz’in Kıyısında olan diğer yerleşme yerleri ,Sakarya ağzı civarında Kefken adası, Melen ağzı ‘nın doğusunda Akçakoca, Kuzeyde ise Ereğli yer almaktadır.

Hiç yorum yok: